Испечати

Тортиљи со зачинето пилешко и пченка

Тортиљи со зачинето пилешко и пченка

Состојки

  • 8 готови тортиљи
  • 800 гр пилешко бело месо
  • 1 конзерва пченка
  • 200 гр крем сирење
  • Зачини
  • 2 листа ловор иситнат на помали парченца
  • 1 лажиче лук во прав
  • 1 лажиче кромид во прав
  • 1 лажиче мајчина душичка
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 1 лажиче црн пипер
  • 1 лажиче сол
  • по потреба масло за пржење

Подготовка

Најпрво сите зачини ставете ги во сецко или со блендер измешајте ги да се иситнат, да се добие смеса во прав. Потоа ставете ја во чинија.
Пилешките гради исечете ги на шницли но доколку користите готов пилешки стек исечете го на пола или исчукајте го со чекан за да небидат многу дебели.
Секое парче од месото, од двете страни истријте го со зачинот и ставете ги да се пржат на загреано масло додека омекне.
Кога е испржено месото исечете го на долгнавести парчиња.
Земете една тортиља малку загрејте ја во тава. Намачкајте ја со по 1-2 лажица крем сирење, ставите дел од месото и по 2 лажици пченка. Свиткајте ја од долната страна, а потоа од двете страни. И така со ред додека ги потрошите. Сега се спремни за јадење.
Наместо крем сирење може да систавите и густ јогурт или да си исецкате луто феферонче.