Испечати

Carrot cake

Carrot cake

Состојки

  • Пандишпан
  • 300 гр брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 - 1 лажичка пимент
  • 1 лажица какао
  • 4 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 100 гр кафеав шеќер (темен мусковадо)
  • 150 гр масло
  • 120 гр млеко
  • 2 лажички ванила екстракт
  • 500 гр ситно рендани моркови
  • 100 гр суво грозје
  • Крем
  • 400 гр крем сирење
  • 250 гр бело чоколадо
  • 100 гр путер
  • 1-2 лажици млеко

Подготовка

Мојата роденденска. Сочна и многу вкусна, а ако не им кажете на „јадачите“ со што е, нема ниту да претпостават.

Подготовка на пандишпанот
Измешајте ги брашното, прашокот за печиво, содата, какаото и пиментот. Јајцата изматете ги пенесто со двата вида шеќер, па додадете ја ванилата, маслото и млекото. Потоа додадете ги сувите состојки мешајќи со миксерот на најмалата брзина. На крај ставете ги морковите и сувото грозје и измешајте со лажица.
Смесата излијте ја во калап (ф 26 или 28) обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна на 175°С околу 50 минути (проверете со чепкалка).
Печениот пандишпан извадете го од калапот и оставете го да се излади. Потоа пресечете го на два дела (краевите засечете ги со остар нож, а потоа со конец исечете ја внатрешноста).

Подготовка на кремот
Чоколадото растопете го на пареа и оставете го да се подолади, но сеуште да остане во течна состојба.
Со миксер изматете ги крем сирењето и омекнатиот путер, па додадете го чоколадото. Се убаво изматете и ако е многу густ кремот додадете 1-2 лажици млеко.

Тортата исфилувајте ја со кремот и декорирајте по желба. Јас го употребив моето слатко од домати бидејќи сакав малку боја да внесам (беше одлична комбинација и на вкусови), но најчесто се употребуваат јаткасти плодови (ореви, лешници, бадеми...). Најдобро е да ја оставите да преноќи во фрижидер, а потоа уживајте.

Пријатен апетит!