Испечати

Стек со праз и палента

Стек со праз и палента

Состојки

  • 500гр пилешки стек
  • 2 лажици сенф
  • 2 страка праз
  • 5 лажици маслинов зејтин
  • 1 чаша(200 мл) доматен сос
  • 1/2 лажичка црн бибер
  • 1 лажица зачин
  • 1 лажичка сенф
  • 200гр кисела павлака
  • 2 лажици палента

Подготовка

Стекот се сече на парчиња по желба, се премачкува со сенф и се пржи на загреан зејтин.
Празот се мие и се сече на коцки па се пржи на зејтин. Се става дел од зејтинот во кој се пржел стекот и се додава маслиновиот плус за да се добие на вкус. Празот се пржи 10 минути додека омекне, се додава палентата и се налева со доматното пире.  Врие околу 5-10 минути и се зачинува со зачин, бибер и сенф а потоа се служи со стекот и со павлака.