Пециво со блитва и јогурт
Состојки
- 2 јајца
- 25мл. масло
- 200мл. јогурт
- 5 лажици пармезан
- 100гр. обарена блитва
- 1/2 пециво
- 1/2 лажичка сол
- по потреба брашно(околу 350-400гр)
Подготовка
Најпрвин обарената и убаво исцедена блитва исецкајте ја на ситни парчиња.
Во сад ставете ги јогуртот, пармезанот, јајцата, маслото, сецканата блитва и солта.
Измешајте ги убаво овие состојки, а потоа постепено додавајте брашно измешано со пецивото.
Месете додека добиете меко нелепливо тесто.
Од тестото формирајте топчиња.
Наредете ги во плех, премачкајте ги со масло и печете на загреана рерна од 200 степени 25 минути(зависно од рерната).