Испечати

Зајчиња (велигденски)

Зајчиња (велигденски)

Состојки

  • За тесто
  • 500мл млеко
  • 2 коцки квасец
  • 350мл зејтин
  • 1 јајце и 1 белка (жолчката за премачкување)
  • 2 супени лажици сол
  • 2 супени лажици шеќер
  • 1 кг и уште околу 150 гр брашно

Подготовка

Од сите испробани теста за кифли ова е според мене највкусно и најмеко. Сите форми што сум пробала да ги правам биле успешни, зајчињава се едни од нив.
Да, далеку е велигден, ама сега дојдоа на ред за испраќање.
На почетоткот на мојата кариера во месењето, секогаш прво го активирав квасецот со млекото, се додека еден мајстор за месење не ми кажа дека така се губи експлозивноста на квасецот. Го послушав и не згрешив.
Значи од сите состојки замесуваме меко тесто, го оставаме да стаса. Откако ќе стаса го делиме на 32 топчиња. Секое топче го делиме на три топчиња со различна големина, мало, средно и големо. Најмалото ќе биде опавчето, средното ќе биде главата со ушите, а големото телото со раче. Во дополнителните фотографии е покажан начинот на формирање. Формираните зајчиња ги редиме во тава и на делот кај главата ставаме семка лупен сончоглед, како око. (во рецептот стоеше дека се става зрно бибер, ама јас мислам дека е пооргинално со семка од сончоглед. На крај се премачкуваат со жолчка. Се печат додека заруменат.