Испечати

Солено пециво со кикиритки

Солено пециво со кикиритки

Состојки

  • За тесто
  • 250гр. путер или маргарин
  • 250гр. рендано кравско сирење
  • 1 жолчка
  • 1 пециво
  • прстофат сол
  • прстофат шеќер
  • 100гр. сецкани кикиритки
  • 400гр.просеано брашно
  • За премачкување
  • За посипување
  • 100гр.сецкани кикиритки

Подготовка

Брзи, лесни, вкусни...

Просеаното брашно помешано со пецивото, сецканите кикиритки, солта, шеќерот,ренданото сирење се замесува со жолчката и маргаринот исечен на коцки, одстоен на собна температура.Добиеното мазно и сјајно тесто се завиткува со најлонска фолија и се остава во фрижидер 1-2 часа.

После тој временски период, се отвора кора помеѓу две најлонски фолии со дебелина од околу 1цм.Со Делимано калапчиња се вадат форми. Се редат во плех во кој е ставена хартија за печење.Се премачкуваат со благо разматена белка и посипуваат со сецкани кикиритки.

Се печат на 200 степени додека убаво поруменат или некаде околу 30 мин., сепак тоа зависи од дебелината на формите и секако од вашата рерна.