Испечати

Вкусни ледени коцки

Вкусни ледени коцки

Состојки

  • тесто
  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 5 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 пециво
  • фил
  • 700 мл млеко
  • 9 лажици брашно
  • 12 лажици шеќер
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 250 гр маргарин
  • 100 мл слатка павлака
  • 3 лажици црн еурокрем
  • шербет
  • 250 гр шеќер
  • 250 мл вода
  • глазура
  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 5 лажици масло

Подготовка

Започнуваме со подготовка на тестото. Во подлабок сад ги матиме јајцата со шеќерот. Откако ќе се добие пенеста смеса се додаваат брашното, какаото и пециво. Смесата се меша со лажица са стане хомогена и се истура во правоаголна тава за печење претходно намрсена со путер. Печеме 15мин на 180 степени. Во меѓувреме се припрема шербетот. Во сад на оган се става да зоврие шеќерот и водата. Тавата со испечениот пандишпан ја вадиме од рерна и со лажица го преливаме пандишпанот со изладениот шербет.

На оган се става 500 мл млекото и шеќетот да проврие. Во преостанатото млеко се додаваат 9 лажици брашно и со непрекинато мешање се истура разматеното брашно во зовриеното млеко. Се вари густ крем. Во кремот се додава и ванилиниот шеќер Кога ќе се излади се мати со 250 гр маргатин. На страна се мати слатката павлака и во неа се додава 1/3 од сварениот крем со брашно и 3 лажици црн еурокрем

Врз тестото се истура прво белиот крем останатите 2/3 и врз него темниот крем. Во сад се растопува чоколадото со 5 лажици масло и се истура врз целиот колач. Колачот се остава во фрижидер да стегне и потоа се сечат коцки....Добар апетит