Јаболко Амарето колач
Состојки
- прво тесто
- 3 јајца
- 100гр. путер
- 100гр. шеќер
- 2 ванили
- 1 пециво
- 150гр. брашно
- 2 лажици ликер амарето
- 400гр. јаболка
- второ тесто
- 4 белки
- 200гр. шеќер во прав
- 2 лажици ликер амарето
- 2 лажици цимет
- 200гр. мелени бадеми
- 400гр. шлаг крем
- 2 ванили
- малку цимет
Подготовка
Започнуваме со подготовка на првото тесто. Најпрво јајцата ги биеме со шеќерот, ванилите и путерот. Потоа го додаваме брашното, пецивото и ликерот и биеме се додека не добиеме изедначена смеса. Тестото го истураме во тркалезен калап обложен со хартија и над тестото ги редиме јаболката сечени на парчиња и над нив ги редиме бадемите. Започнуваме со припрема на второто тесто. Белките ги биеме заедно со шеќерот во прав се додека не добиеме цврста смеса. Ги додаваме ликерот и циметот и смесата ја истураме над јаболката. Колачот го покриваме со фолија и печиме на 180 степени околу 40 минути,а потоа ја вадиме фолијата и допекуваме уште 15 минути.Печениот колач го оставаме убаво да се излади го ставаме на тацна го филоваме со шлагот и ванилите и посипуваме малку цимет.Ако немате амарето слободно заменете го со рум.