Мафини со праз и сланина
Состојки
- 2 јајца
- 1/2лажиче сол
- 1/2лажиче црн бибер
- 150 мл јогурт
- 3-4лажици маслиново масло
- 1лажиче пециво
- 1 лажица палента
- 1 лажица ржано брашно
- 3лажици бело брашно
- 50 гр пропржена димена сланина
- 1 страк свеж сецкан праз
- 100 гр урда
- 1 сецкан морков
- 1 лажица сецкан магдонос
Подготовка
Многу вкусни, брзи мафини за доручек или вечера.
Прво се матат јајцата со солта, може да се користи и Хималајска сол или црна сол, па се додаваат јогуртот маслото.
Убаво се промешува па се додаваат останатите состојки.
Се полнат хартиени кошнички за мафини, или смесата се истура во силиконски калапи за мафини и се печат околу 30-40 минути на 180 степени.
Одлично одговараат со чаша јогурт или кисело млеко.