Испечати

Распукани колачи

Распукани колачи

Состојки

  • 2 јајца
  • 60гр. путер
  • 200гр. црно чоколадо
  • 200гр. брашно
  • 2 ванили
  • 100гр. кафеав шеќер
  • 1/2 пециво
  • кристал шеќер по потреба
  • шеќер во прав по потреба

Подготовка

За овие колачи најважно е да користите црно чоколадо, не имитација како што се таблите бидејки нема да го постигните саканиот ефект ,а и вкусот на колачите нема да биди тој вистинскиот.
Најпрво чоколадото, шеќерот и путерот се топат на многу ниска температура. Кога ќе се стопат се тргат настрана и се додаваат јајцата едно по едно постојано биејки со миксерот и потоа се додава брашното, ванилите и пецивото. Вака подготвеното тесто се остава во фрижидер околу 1 час, а можи и повеќе.
На плех обложен со хартија се редат колачите. Колачите ги правиме со рацете, правиме тркалезни форми и потоа ги наросуваме прво во кристал шеќерот, а потоа во шеќерот во прав. Печиме на 180 степени околу 10 минути.