Кекс со јаболка, лимон, цимет
Состојки
- 3-4 (зависно од големината) јајца
- 1 ванила
- 250гр. шеќер
- 160мл. масло
- 250гр. брашно
- 1 пециво
- 1 мало кафено лажиче сода бикарбона
- 1 мало кафено лажиче цимет
- 400гр.рендани јаболка
- сок од 1/2 лимон
Подготовка
Лесна подготовка, впрочем како на секој кекс, а мошне убав вкус...
Се матат јајцата со шеќерот, ванилата, се додава маслото, брашното просеано и промешано со пецивото, содата, циметот...На крај се додаваат претходно изренданите јаболка полиени со лимоновиот сок. Се изедначува смесата и се излева во округло тепсивче бр.30, кое сме го намрсиле со масло и посипале со брашно.
Се печи во загреана рерна 35мин. на 180Ц.степени.