Малку поинакви макарони карбонара
Состојки
- 400 гр макарони
- 200 гр. пршут (печеница, сланина или свински врат)
- 100 гр. кашкавал
- 300 гр. павлака
- 1 жолчка
- 1 лажиче оригано
- сол и бибер по вкус
Подготовка
Пршутот исечете го на коцки и пропржете го во во подлабока тава со сончогледово или маслиново масло.
Во длабок сад изматете ги жолчката и павлаката со жица за матење. Додајте го ориганото и сол и бибер по вкус. Додајте уште 100 мл вода. Истурете ја смесата од садот во тавата и потоа додадете ги и сварените макарони во тавата со сосот. Откако сосот малку ќе се згусне додатете го и претходно изренданиот кашкавал и исклучете го огнот.
Сервирајте во чинија и по желба додајте рендан пармезан и сечкан свеж магдонос.
Забелешка -Рецептот се разликува од оригиналиот рецепт за карбонара сос.