Испечати

Зимски медени коцки со бадем и цимет

Зимски медени коцки со бадем и цимет

Состојки

  • Пандишпан
  • 6 белки
  • 6 супени лажици шеќер
  • 6 супени лажици сецкани бадеми
  • 3 супени лажици брашно
  • Фил
  • 6 жолчки
  • 120 грама шеќер
  • 3 супени лажици мед
  • 250 грама путер
  • 250 грама мелени бадеми
  • 100 грама чоколадо за готвење
  • 2 супени лажици рум
  • малку цимет
  • За попрскување на пандишпан
  • 1 мало лажиче мед
  • малку млака вода

Подготовка

Ова е мој авторски рецепт. Мора да признаам дека бев силно мотивирана од наградната игра.

Пандишпан
Со миксер се мати снег од белките. Се додава шеќерот. Со додавање на брашното и бадемите се продолжува со рачно мешање на смесата. Пандишпанот се пече на температура од 180 степени. Кога малку ќе се олади се сече на два еднакви дела и се попрскуваат со мед растворен во млака вода.

Фил
Со миксер се матат жолчките и шеќерот. Се ставаат на пареа, се додава медот и пола од путерот. Повремено се меша. Смесата се трга од пареа кога ќе згусне. Се додава чоколадото за готвење. На страна пенасто се мати другата половина од путерот и кон него се додава смесата. На крај се додаваат бадемите, циметот и румот. Се остава филот да одстои во фрижидер.

Потоа се реди ред кора, ред фил.

Во филот може да се додаде и рендано јаболко или суво грозје кои претходно биле одстоени во рум.

Доколку сакате брза и вкусна торта може да подготвите дупла доза од рецептот и да добиете торта со 4 кори и 4 реда фил (фил излегува доволно и за премачкување на целата торта одозгора).

Убаво оди со чај од цимет и јаболко во кој ќе додадете малку рум.

Уживајте во студените зимски денови што следат!