Зимски медени коцки со бадем и цимет
Состојки
- Пандишпан
- 6 белки
- 6 супени лажици шеќер
- 6 супени лажици сецкани бадеми
- 3 супени лажици брашно
- Фил
- 6 жолчки
- 120 грама шеќер
- 3 супени лажици мед
- 250 грама путер
- 250 грама мелени бадеми
- 100 грама чоколадо за готвење
- 2 супени лажици рум
- малку цимет
- За попрскување на пандишпан
- 1 мало лажиче мед
- малку млака вода
Подготовка
Ова е мој авторски рецепт. Мора да признаам дека бев силно мотивирана од наградната игра.
Пандишпан
Со миксер се мати снег од белките. Се додава шеќерот. Со додавање на брашното и бадемите се продолжува со рачно мешање на смесата. Пандишпанот се пече на температура од 180 степени. Кога малку ќе се олади се сече на два еднакви дела и се попрскуваат со мед растворен во млака вода.
Фил
Со миксер се матат жолчките и шеќерот. Се ставаат на пареа, се додава медот и пола од путерот. Повремено се меша. Смесата се трга од пареа кога ќе згусне. Се додава чоколадото за готвење. На страна пенасто се мати другата половина од путерот и кон него се додава смесата. На крај се додаваат бадемите, циметот и румот. Се остава филот да одстои во фрижидер.
Потоа се реди ред кора, ред фил.
Во филот може да се додаде и рендано јаболко или суво грозје кои претходно биле одстоени во рум.
Доколку сакате брза и вкусна торта може да подготвите дупла доза од рецептот и да добиете торта со 4 кори и 4 реда фил (фил излегува доволно и за премачкување на целата торта одозгора).
Убаво оди со чај од цимет и јаболко во кој ќе додадете малку рум.
Уживајте во студените зимски денови што следат!