Плескавици од урда и зеленчук
Состојки
- 120 гр урда
- 200 гр брокула
- 1 среден компир
- 1 морков
- 1 јајце
- 4-5лажици брашно
- зачин, сол, бибер, малку пециво, мелен ким, мелен лен, сусам, буковец, по желба луто пиперче
- за поховање
- 1 јајце
- презла, сусам, фиде
Подготовка
Во вангличка се ставаат урдата, јајцето, зачините, 4-5 лажици брашно, малку пециво, свежата брокула која претходно е исецкана во сецко на Делимано, малку обарениот морков и компир.
Убаво сето се соединува. Сега, бидејќи смесата е малку леплива, се зема со набрашнета лажица од неа, се става во тајнирче со брашно, се облепува и лесно се формира плескавица.
Потоа се валакаат во изматено јајце.
Јас половина од плескавиците ги валкав во презла и сусам, а половина во презла и фиде.
Се пржат на умерен оган.
Се редат на хартиени салфети.
Одлично одат со парче сирење и лут ајвар.