Вкусен бурек со месо (по рецепт на мајка ми)
Состојки
- 500гр готови кори
- 500гр мелено месо
- 1 главица сецкан кромид
- сол, бибер, зачин, магдонос по вкус, маслиново масло
- за прелив
- 2 јајца
- 300мл кисела вода
- 100мл јогурт
- сол по вкус
- 40 мл масло
Подготовка
Многу вкусен, брз појадок или вечера.
Нас мајка ми многу често ни го спремаше.
Прво на загреано масло се пропржува кромидот, па се додава меленото месо и се пржи се додека не испари течноста од месото. Се зачинува.
Се редат кори во правоаголна тава, се попрскуваат со по 1 лажица од испрженото месо.
Така се постапува се додека не се истроши целиот материјал.
Се сече на коцки.
Во вангличка се матат јајцата се додаваат маслото, јогуртот и киселата вода.
Се посолува по вкус.
Со оваа смеса се прелева бурекот.
Нека одстои 5 минути, па се печи во заграна релна околу 40 минути на 180 степени.
се сервира со јогурт