Испечати

Вкусен бурек со месо (по рецепт на мајка ми)

Вкусен бурек со месо (по рецепт на мајка ми)

Состојки

  • 500гр готови кори
  • 500гр мелено месо
  • 1 главица сецкан кромид
  • сол, бибер, зачин, магдонос по вкус, маслиново масло
  • за прелив
  • 2 јајца
  • 300мл кисела вода
  • 100мл јогурт
  • сол по вкус
  • 40 мл масло

Подготовка

Многу вкусен, брз појадок или вечера.
Нас мајка ми многу често ни го спремаше.
Прво на загреано масло се пропржува кромидот, па се додава меленото месо и се пржи се додека не испари течноста од месото. Се зачинува.
Се редат кори во правоаголна тава, се попрскуваат со по 1 лажица од испрженото месо.
Така се постапува се додека не се истроши целиот материјал.
Се сече на коцки.
Во вангличка се матат јајцата се додаваат маслото, јогуртот и киселата вода.
Се посолува по вкус.
Со оваа смеса се прелева бурекот.
Нека одстои 5 минути, па се печи во заграна релна околу 40 минути на 180 степени.
се сервира со јогурт