Гиро пита-тортиља
Состојки
- 750 гр брашно
- 20 гр свеж квасец
- 450 мл млака вода
- 5 лажици маслиново масло
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче шеќер-не многу полно
Подготовка
Фантастични тортиљи за гиро, за суфлаки, за сендвичи
Воодушевени од нивната мекост и крцкавост каде се потпечени.
Пробајте ги
Ставете ги во вангличка квасецот, шеќерот и млаката вода
Нека стои 10 минути, па замесете тесто средно меко.
Нека стои во садот околу 30 минути.
Потоа тестото се дели на 18-20 топчиња.
Секое се расукува во мала коричка. Се редат на чисти крпи.
Потоа едно по едно се печат на НЕ НАМРСЕНА тава.
Доволно им е по 1-2 минути од едната и другата страна.
Едноставно мислите ќе излетаат од убавина.
Останаа 2-3 и уште се мекички.