Испечати

Канелони со спанаќ и зденка

Канелони со спанаќ и зденка

Состојки

  • 1 пакување канелони
  • Фил
  • 1 главица кромид
  • 500гр спањаќ
  • 2 парчиња топено сирење
  • 150гр кашкавал
  • 1 лукче
  • Бешамел
  • 100гр путер
  • 2 лажици брашно
  • 300мл млеко
  • 200мл јогурт

Подготовка

Спањакот се обарува процедува и сече на ситно
Една главица кромид ситно се сече и се пржи на масло, па се додава спањакот и се пржи додека не испари водата. Се зачинува со мелен бибер и сол и едно чешне лук. Откако ќе се испржи спањакот се додава рендан кашкавал и зденка и се промешува.
Во посебно тенџере се прави бешамел сос. На путер се пропржува брашно и се додава ладно млеко и јогурт.
Канелоните се полнат со филот од спањаќ и се редат во тава во која предходно се ставени 2-3 лажици бешамел. Откако ќе ги наредиме канелоните ги преливаме со останатиот бешамел и пола чаша вода, затвораме со фолија и печеме 20 минути на 220 степени. Ги вадиме канелоните ја тргаме фолијата и наросуваме рендан кашкавал и вракаме во рерна уште 10 мин