Испечати

Перничиња со фил од цимет и јаболка

Перничиња со фил од цимет и јаболка

Состојки

  • тесто
  • 1 јајце
  • 50гр шеќер
  • 120 гр марграрин
  • 300-350 гр брашно
  • 1-2лажици вода
  • кора од лимон
  • фил
  • 2 излупени рендани јаболка
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица гриз
  • 1 лажица мелен орев
  • 1 лажиче цимет
  • 15 зрна суво грозје
  • 15 зрна брусница
  • 1 ванила

Подготовка

Од наведените состојки за тесто се замесува средно тесто.
Нека одстои во фрижидер 10 минути.
За тоа време во еден сад соединете ги сите состојки за филот.
Се зема од тестото по едно парче со големина на поголема бомбица, малку се расукува, па се става во калапчето, се става по 1 лажиче фил и се затвора калапчето.
Вишокот на тесто, до колку има се одстранува со нож.
Се редат во плех и се печат 25 минути на 180 степени.
Испечени се посипуваат со шеќер во прав.
Вкусни, надвор крцкави, а внатре меки, со сочен фил