Испечати

Солена торта од пилешко месо

Солена торта од пилешко месо

Состојки

  • 3-5 парчиња пилешки гради
  • сенф за премачкување
  • 200-300гр шунка или друго сувомеснато
  • 200-300гр кашкавал
  • За прелив
  • 500мл павлака за готвење
  • 2 јајца
  • 2-3 лажици брашно
  • по вкус/по потреба мешан сув зачин, сол, бибер

Подготовка

Кажете ѝ фала на братучедка ми што ми кажува супер лесни, супер брзи и екстремно вкусни рецепти =))

Пилешките гради исечете ги на половина по должина. Доколку се подебели исечете ги на три дела. Премачкајте ги со сенф и посолете и зачинете по желба.
Наредете ги на дното од садот за печење. Врз пилешкото месо ставете ред сувомеснато, ред кашкавал (можете тенко сечени парчиња или рендан) и повторно наредете пилешко месо, сувомеснато и кашкавал.

Јајцата убаво изматете ги, додадете ја павлаката за готвење и брашното. Убаво промешајте да се соедини, да нема грутки од брашното и прелејте ја тортата од пилешко месо.

Печете на 180 степени окулу 40 минути.
Сечете и служете ја тортата оладена за да биде убаво стегната.

Мерките се дадени од прилика, се зависи од големината на тавчето кое ќе го користите и колку реда ќе сакате да има.