Гнезда со печурки
Состојки
- 450 гр пилешки гради
- 1 мала главици кромид
- 1 чешне лук
- 1 јајце
- 5 лажици лебни трошки
- 300 гр свежи печурки шампињони
- 100 гр кајмак
- 100 гр кашкавал
- 30 мл масло
- 1/2 лажичка кари зачин
- 1/2 лажичка куркума
- 1 лажица мешан сув зачин
- бибер по вкус
Подготовка
1. Месото го ставаме во сечко и го мелеме или на машина за мелење месо. Ги рендаме кромидот и лукот на ситната страна од рендето.
2. Во месото го ставаме јајцето, лебните трошки и зачините. Ја мешаме смесата.
3. На печурките им ги вадиме дршките.
4. Од смесата формираме плескавици со тежина од околу 60 грама. На средината од секоја плескавица ставаме печурка и ја обложуваме со месото.
5. На тавата ставаме хартија за печење која ја намаслуваме и на неа ги редиме гнездата.
6. Во средината на секое гнездо ставаме лажичка кајмак и ги печеме во загреана рерна на 200 степени додека да поцрвенат.
7. Пред крајот на печењето ставаме рендан кашкавал на секое гнездо. Ги враќаме во рерна да се стопи кашкавалот.
Сервираме со пржени компири и салата по желба.
Забелешка
Расплескувањето и формирањето на плескавиците во гнезда најдобро е да го правите помеѓу две најлонски фолии.