Испечати

Печурки со кисела павлака

Печурки со кисела павлака

Состојки

  • 500 гр. печурки (шампињони, буковка, вргањ)
  • 100 гр. кромид
  • 40 гр. маслац
  • 15 гр. лебни трошки
  • 250 мл. кисела павлака
  • 1 лажица сецкан магданос
  • 1 лажица сув зеленчук
  • на вкус бибер и малку сол

Подготовка

Припрема
- Печурките измијте ги и исечете на четвртини.
- На путерот кратко пропржете го исечканиот кромид, додадете ги печурките, сувиот зеленчук, биберот, осолете и се заедно динстајте се додека не испари сокот кој го пуштаат печурките.
- Додадете ги лебните трошки и продолжете да пржите уште 5 мин. исклучете ја ринглата, додадете ја киселата павлака, посипете го магданосот - измешајте, тргнете од огнот.
Сервирајте со ориз или пире.

Напомена
Овој додаток можете да го спремите и со веќе маринирани печурки, може и мешавина на печурки како што денес јас ги спремив. Доколку имате сув вргањ, тогаш прво нека одстојат во топла вода, потоа спремајте ги.
Одлична комбинација со ориз и пире, а може и мевцето покрај нив.