Испечати

Булгур и киноа со печурки и мисиркино месо

Булгур и киноа со печурки и мисиркино месо

Состојки

  • 250гр. мешавина од булгур и црвена киноа
  • 1 мисиркин батак
  • 250гр. свежи шампињони
  • 1 главица кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 стебленце(средна големина) целер
  • 1 морков
  • 1/2 лажичка рендан свеж ѓумбир
  • 1/2 лажичка куркума
  • 2-3 лажици соја сос
  • 1 лажица ворчестер сос
  • 1 лажичка сецкан магдонос
  • по потреба сол, црн бибер, маслиново масло.

Подготовка

Најпрвин сварете го мисиркиниот батак.

Во поголема количина зовриена додајте ја мешавината од булгур и киноа.
Додајте во водата и малку сол и варете 12 минути(според упатството на кесичката).

Во тава на оган ставете маслиново масло.
Додајте ги сецканиот кромид, лук, целер, ренданиот морков и печурките исечени на листови.
Откако зеленчукот ќе омекне додајте го и месото од мисиркиниот батак искинато на парчиња.
Додајте ги ренданиот ѓумбир, куркумата, соја сосот и ворчестер сосот.
Посолете, наросете црн бибер и оставете уште малку на оган.
При крај додајте го сецканиот магдонос.

Вака спреманите печурки со мисиркино месо послужете ги со сварената и исцедена мешавина од булгур и киноа попрскана со маслиново масло.