Масен леб
Состојки
- 500 гр брашно
- 1 квасец
- 1 лажица шеќер
- 1/2 лажиче сол
- 100 мл млако млеко
- 100 мл масло за јадење
- 1 јајце
- 150 гр путер
Подготовка
1. Малку брашно, млеко, сол, шеќер и квасец измешајте и оставите да стаса
2. Во преостанатото брашно ставете го маслото за јадење, јајцето и стасаниот квасец
3. Замесете меко тесто и оставете го да стаса на топло
4. Стасаното тесто расукајте го на дебелина од 1 цм па премачкајте го со путер
5. Завиткајте го во ролат и сечете парчиња дебелина колку 3 прста
6. Парчињата редете ги во намачкан плех и оставете ги да стасаат
7. Кога се стасани испрскајте ги со вода и ставете ги да се печат во предходно заграна рерна на 200 степени
8. Ова лепче е најубаво топло намачкано со мармалад или џем по желба и чаша топло млеко