Испечати

Босански сарајлии

Босански сарајлии

Состојки

  • 40 гр свеж кавасец
  • 500 мл млеко
  • 2 јајца
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица сол
  • 5 лажици масло
  • 900-1000гр брашно
  • за премачкување
  • 100гр маргарин
  • 2 лажици масло
  • фил
  • 150 гр урда
  • 1 мало јајце

Подготовка

Прво квасецот со малку брашно, шеќер оставете го да втаса. Потоа се додаваат другите состојки за тесто и се замесува средно тесто.
Се оставаат да киснат 15 минути.
Потоа се дели на 20-25 топчиња.
Секое топче со намрсени раце се развлекува како молив, па се витка полжавче.
во средината на секое полжавче се става од филот од урда и јајце, а и не мора.
Се редат во плех и киснат 1 час.
Потоа во зделичка се растопуваат маргаринот со маслото и со четка секоја сарајлијка се премачкува.
Се ставаат во загреана релна и се печат околу 30 м на 200 степени.

Меки се како душа.