Корнет погача

Состојки
- 250 мл млеко
- 1 квасец
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 700 гр брашно
- 2 јајца
- 125 мл масло
- 100 гр маргарин
Подготовка
Млекото го замлачуваме и му додаваме шеќер.
 Промешуваме и додаваме квасец.
 Оставаме да нарасне.
 Половина од брашното го истураме во длабопк сад и го мешаме со солта.
 Ги кршиме јајцата и го додаваме квасецот.
 Полеваме масло и полека додавајќи брашно замесуваме меко тесто.
 Го делиме на два дела тестото.Од секој дел вадиш по 4 топчиња .
 Значи вкупно 8 топчиња од цело тесто.
 Расукуваме корички кои ги премачкуваме со стопен маргарин и ги редиме една врз друга. На последната коричка не ставаме маргарин.
 Расукуваме голема кора и со ноже правиме убав круг од тестото.
 Лајсничките како што јас ги нарекувам што остануваат од страната се делат на 4 ленти.
 Од кругот се вадат 8 тријаголници кои се виткаат во соленки.
 Секоја соленка ја сечеме на половина и ја редиме во намастен плех и тоа со пресечената средина да одат на крајот од плехот. Таја се редат сите соленки, а во средината се редат лентите кои ги извадивме на почетокот.
 Лентите ги виткате како полжавчиња.
 Се остава на топло да нарасне погачата. Премачкувате со матено јајце во кое ставивме малку масло и сол. Попрскуваме сусам и оставаме да се пече на претходно загреана рерна.
 НА ЗДРАВЈЕ СО ВКУСНАТА ЛИСНАТА ПОГАЧА.