Испечати

Тортата на свекрва ми

Тортата на свекрва ми

Состојки

  • за пандишпан
  • 9 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 6 лажици мелени ореви
  • 1 пециво
  • 9 јајца
  • за фил
  • 9 жолчки
  • 5-6 лажици шеќер
  • 6 лажици гриз
  • 300 гр. млеко
  • 250 гр маргарин
  • 250 гр шеќер во прав
  • 150 гр. сецкани ореви
  • 150 гр. смокви
  • 150 гр. суво грозје

Подготовка

За пандишпан се прават три кори
За секоја кора се матат 3 јајца со три лажици шеќер, се додаваат 2 лажици брашно и 2 лажици мелени ораси,се пече во тавче бр.28.
За фил
9 жолчки се матат со шеќер, се додаваат 6 лажици гриз, млекото и се вари на тивкиот огин, додека убаво да се згусне. Се остава да се излади.
Одделно се мати маргаринот и шеќерот во прав и се убаво се промешува.
Се додава сецкани ораси, суво грозје, сецкани смокви.
Трите кори премачкајте со фил, украсете по желба со шлаг.
Ова торта ја најдов во тефтерот на свекрва ми, рецептот многу е стар а и убав е!