Чоколадна торта со јаболка
Состојки
- 4 јајца
- 200 гр шеќер
- 1 ванила
- 100 гр путер
- 100 гр чоколада за готвење
- 100 гр мелени бадеми
- 120 гр брашно
- 1 прашак за пециво
- 2-3 јаболка
- За посипување
- по потреба шеќер во прав и цимет
Подготовка
Чоколадата и путерот ставете ги на пареа да се стопат и оставете ги да оладат.
Јајцата, шеќерот и ванилата изматете ги да постанат кремасти и светли. Додајте ги путерот и чоколадата и повторно изматете да се соединат.
Додајте ги бадемите, брашното и пецивото и измешајте ги со голема лажица или жица да се изедначат.
Смесата истурете ја во намачкана со путер и набрашнета тава бр.26 и израмнете ја.
Јаболката излупете ги, исечете ги на парчиwа и наредете ги на целата површина од смесата. Ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 30 - 35 мин. или проверете со чепкалка дали е печена.
Печената торта оставете ја да олади, посипете ја со шеќер во прав измешан со цимет и послужете ја.