Печено пиле со пире од блитва
Состојки
- За пирето
- 500 гр компири
- 1 лажица стопен маргарин
- 15 листови блитва
- За кокошката
- 1 пиле
- 1 чешне лук
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- 1 лажичка мешан зачин
- 1 гранче магдонос
- 100 мл бело вино
Подготовка
Пред да го печеме, пилето го обаруваме во посолена вода.
Пиленцето го посолуваме од сите страни убаво, го попрскуваме мешан зачин и бибер.
Го засекуваме по површината на неколку места и во дупчињата редиме лукче.
Наросуваме магдонос ситно сецкан.
Од страните и во внатрешноста редиме ситно сецкан кромид и коцки морков.
Попрскуваме масло и прелеваме вино.
Се пече на тивко.
Додека се пече пилето, спремаме пире.
Пирето се спрема на стандардниот начин со пасирање на компирот.
Компирите лупени ги вариме во истата вода во која го обаривме пилето. Во истиот сад ги ставаме и листовите блитва. Кога компирите се варени ги пасираме и го зачинуваме пирето. Полеваме со стопен маргарин и мешаме да се соедини.
Се служи топличко.
На здравје