Испечати

Плескавици од леќа и кус кус

Плескавици од леќа и кус кус

Состојки

  • 110гр. леќа
  • 25гр. кус кус
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 3 гранчиња магдонос
  • 1 лажица пченкарно масло
  • по потреба брашно од наут
  • 2 лажици пармезан
  • по потреба масло, сол, црн бибер

Подготовка

Најпрвин сварете ја леќата и оставете да се подолади.
Кус кусот ставете го во сад со иста количина на вода како и кус кусот-(25мл) покријте го садот со капак и оставете 7 минути да ја апсорбира водата.

Во кујнски сецко ставете ја леќата, кус кусот, кромидот, лукот, пченкарното масло, магдоносот,пармезанот, малку сол и црн бибер.
Сето тоа убаво измиксајте го.
Истурете ја смесата во сад и по потреба додавајте брашно од наут, за да можете да обликувате со рака плескавици.

Земајте од смесата и формирајте плескавици.
Пржете си на среден оган по 5-6 минути од секоја страна.