Триаголници со јаболка во сос од ванила
Состојки
- 1 кг лиснато тесто
- 4 јаболка
- 1 супена лажица цимет
- 3 супени лажици шеќер
- Сос
- 400 гр млеко
- 2 пакетчиња ванила
- 1 супена лажица густин
- 5 супени лажици шеќер
Подготовка
Јаболката ги рендаме и ги мешаме со циметот и шеќерот и оставаме да стојат 10 минути, потоа ги цедиме од водата. Лиснататото тесто треба да е одмрзнато и се сука коричка се засекува на едниот крај, а на друг крај се става од филот се затвора и се притиснува со вилушка од страната се печат додека се заруменат.
Млекото и шеќерот се ставаат да вријат. Од млекото се трга малку на страна и се раствора густинот, во млекото се додава и ванилата и растворениот густин.
Секој печен триаголник се прелива со сосот. Може да се служат и топли и ладни.
На здравје !!