Пекарски кифли со сусам
Состојки
- 500мл вода
- 1 квасец
- пола пециво
- 1 лажица сол
- 4 лажици шеќер
- 17 лаж. зејтин
- по потреба брашно ( околу 1 кг )
- 1 жолчка за премачкување
- по потреба сусам
- по потреба маргарин/путер
Подготовка
Се замесува меко тесто од сите состојки и се остава да стаса.
Од тестото се кинат мали топчиња кои се расукуваат со сукало во облик на кифла.
Се редат, се премачкуваат со жолчка, се посипуваат со сусам и на секоја кифличка се става мало парченце маргарин. Се печат на плех од шпорет обложен со хартија на 200 степени околу 15 минути, односно додека не заруменат.
По желба може и да се стави фил.