Испечати

Пекарски кифли со сусам

Пекарски кифли со сусам

Состојки

  • 500мл вода
  • 1 квасец
  • пола пециво
  • 1 лажица сол
  • 4 лажици шеќер
  • 17 лаж. зејтин
  • по потреба брашно ( околу 1 кг )
  • 1 жолчка за премачкување
  • по потреба сусам
  • по потреба маргарин/путер

Подготовка

Се замесува меко тесто од сите состојки и се остава да стаса.
Од тестото се кинат мали топчиња кои се расукуваат со сукало во облик на кифла.
Се редат, се премачкуваат со жолчка, се посипуваат со сусам и на секоја кифличка се става мало парченце маргарин. Се печат на плех од шпорет обложен со хартија на 200 степени околу 15 минути, односно додека не заруменат.
По желба може и да се стави фил.