Испечати

Домашно гиро

Домашно гиро

Состојки

  • тесто
  • 300 гр. брашно
  • 150 мл. вода
  • 5 лажици масло
  • 1 мала лажица сув квасец
  • 1 мала лажица пециво
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • За премачкување
  • 250 гр. сирење
  • 150 гр. кисели краставички
  • 150 гр. мајонез
  • 100 мл. павлака
  • За полнење
  • 800 гр. свинско месо

Подготовка

1. Прво се подготвува тестото. Во подлабок сад се става брашно, квасец, сол, шеќер, пециво и масло. Се замесува меко тесто и се остава да кисне околу 20 мин.
2. Откако е готово тестото, се расукува и се дели на 4 дела. Од секој дел се сучи кора, која се пржи во поголема количина загреано масло
3. Во друг сад се ренда сирењето и киселите краставички и во нив се додава мајонезот и павлаката. Со оваа крем смеса се премачкуваат гиро-лепчињата
4. Месото се сече на тенки ленти, се зачинува по вкус и се пржи на грил тава со малку свинска маст
5. На крај се витка гирото и како прилог може пржени компирчиња и чаша црвено вино