Ќофтиња од црн патлиџан
Состојки
- 2 средни (750 гр) црни патлиџани
- 100 гр рендан кашкавал
- 2 лажици пармезан
- 2 мали јајца
- 80 гр лебни трошки
- 2 лажици ситно сецкан магдонос
- 1 чешне ситно исецкано лукче
- по вкус сол и бибер
- по потреба масло за пржење и лебни трошки за валкање на ќофтињата
Подготовка
Патлиџаните ставете ги да се печат во згреана рерна на 250 степени околу 30мин. Потоа извадете ги, завиткајте ги во најлон и оставете ги да оладат.
Излупете ги и раскинете ги на парчиња. Ставете ги во цедалка некое време да се исцеди водата што ја пуштаат.
Ставете ги во сад и изгмечете ги со алатка за пире. Додајте ги сите останати состојки и убаво измешајте ги. Со рака правите ќофтиња, извалајте ги во лебни трошки и пржете ги во масло на среден оган. Пржени извадете ги на кујнска салфетка, потоа сервирајте ги и послужете се.