Нутела торта
Состојки
- 1 тесто
- 7 јајца
- 7лажици шеќер
- 5лажици брашно
- 5лажици мелен лешник
- 1/2лажиче пециво
- 2лажици растопена нутела
- 2тесто
- 3 јајца
- 3лажици шеќер
- 3лажици брашно
- 1лажица какао
- фил 1
- 600 мл млеко
- 5лажици шеќер
- 2 пудизи со вкус на чоколадо
- 125гр путер
- 3лажици нутела крем
- фил 2
- 200 мл слатка павлака
- 2-3лажици нутела крем
- 1 чоколаден шлаг за декорација
Подготовка
Прво се прави 1 тесто.
Се матат јајцата со шеќерот и постепено се додаваат останатите состојки.
Тестото се печи во 2 исти плеха или во еден поголем, па да се подели на 2 дела.
Исто за тесто 2 се матат јајцата со шеќерот па се додаваат брашното и какаото.
Се печи во плех со исти димензии како претходниот.
За фил 1 млекото, шеќерот и пудингот се варат до згуснивање. Се додава изматениот путер и нутелата.
За фил 2 се мати павлаката и се додава нутелата.
На послужавник се става половина од 1 тесто, врз него од филот со пудинг, па се става второто тесто, па филот со павлаката, па половина од прво тесто, па филот со пудинг.
Цела торта се покрива со изматен чоколаден шлаг.
Се лади 1-2 часа па се сервира.