Испечати

Чорба од карфиол

Чорба од карфиол

Состојки

  • 500гр цветови од карфиол
  • 1 голем морков
  • 1/2 корен целер
  • 1/2 корен пашканат
  • 1,5литар вода
  • 80гр фиде
  • сол, зачин, бибер, листови целер, семе од коприва,маслиново масло
  • заа тесто зачинување
  • 1 лимон
  • 1 јајце
  • 200мл јогурт

Подготовка

Многу вкусна чорба која ќе ви легне на душата како мелем.

На 1-2 лажици маслиново масло се пропржува ренданиот морков.
Се додаваат на коцки исечени целерот и пашканатот.
Се налива вода, се зачинува по вкус и нека зоврие супата.
Потоа се додаваат фидето и исчистениот карфиол.
Се вари 8-10 минути.На крај се додаваат листовите целер и семето од коприва.
По желба може и да се изблендира, но мене вака со цветчиња карфиол ми е полична.
На страна во еден сад се соединуваат јајцето, јогуртот и сокот од половина лимон.
Во танок млаз се тура во супата , се промешува.
Чорбата се сервира.