Тирамису
Состојки
- околу 200 гр. пишкоти
- Прелив за натопување на пишкотите
- 2 лажици инстант кафе
- 8 лажици вода
- 350 мл. млеко
- малку рум (амарето или ликер од бадем)
- Крем
- 4 јајца
- 16 лажици шеќер
- 500 гр. маскарпоне
- 1 лажичка екстрат ванила
- За посипување
- малку како или чоколада во прав
Подготовка
Знам дека има многу рецепти за Тирамису, но нека има и од мене еден рецепт за овој тип прекрасен колач
За овааТирамису сластица користам модла 18х28 - точно ги собира пишкотите.
Припрема
- Најпрво го спремам преливот за натопување. Ставете водата да проврие, полијте ја врз инстант кафето и мешајте да се сите зрна стопат. Додадете го млекото во него и румот или ликерот кој вие го одбравте. Оставете настрана.
Крем
- Одвојте ги жолчките и белките. Изметете ги белките во снег, додајте 6 лажици шеќер и сматете во цврст снег, односно додека не се стопи шеќерот.
- Жолчките изматете ги со 6 лажици шеќер исто така и нив добро изматете ги. Сега додајте во нив Маскарпонето, продолжите да матите додека се спојат. По ова додадете го и снегот од белките. Со миксерот на најмалата брзина или со шпатула фино измешајте да сега сите три состојки се спојат и добиете фина густа крема.
Во модлата во која ќе го спремате ова Тирамису ставете на дното малку од кремата и намачкајте го целото дно. Натопете ја секоја бискота лесно само провлекувајки низ преливот и редете по дното. Откако наредете - намачкајте со фил, пак од бискотите и пак фил. Одозгора посипете со какао или чоколада во прав.
Најдобро е да одстои во фрижидер 24 часа за да потоа полесно ви се сече и вадите убави парчиња, а доколку ви се брза тогаш во целата крема можете да додадете 1 желатин спреман и отопен на пареа спрема упатството, потоа додадете го во кремата постојано мечајки со миксерот. Нека одстои само неколку часа и колачот е готов за служење.
Бидејки за посипување користам чоколадо во прав кое е баш слаткичко. Количината на шеќерот ја намалувам и ставам по 6 лажици, а ако некој баш сака да е благичко тогаш по оригинал рецептот односно по 8 лажици шекер.