Испечати

Палента со месо и колбаси во сос

Палента со месо и колбаси во сос

Состојки

  • За сосот
  • 300 гр свинско месо
  • 300 гр свежи колбаси
  • 2 средни главици кромид
  • 1 чешне лук
  • 1 морков
  • 2 листа ловор
  • 2 лажици магдонос
  • 250 мл доматно пире
  • 500 мл вода
  • 1 мало лажиче пипер
  • 50 мл вино
  • по вкус сол и бибер
  • За палентата
  • 1,2 л вода
  • 250 гр палента
  • 3 лажици масло
  • по вкус сол

Подготовка

Месото и колбасите исечете ги на помали парчина и ставете ги во тава со малку масло. Пржете ги неколку минути да добијат црвенкаста боја.
Кромидот, морковот и лукчето исецкајте ги и додајте ги во тавата. Заедно пржете уште неколу минути. Потоа додајте го виното, водата, ловорот магдоносот, пиперот, биберот и сол по вкус. Измешајте и оставете го да вари на среден оган додека течноста испари, но не целосно. При крај кога останало малку течност додајте го доматното пире измешајте и оставете го да вари уште 15-ина минути да се згусти сосот.
Кога е готово оставете го покриено на страна и подгответе ја палентата.
Водата со солта и маслото ставете ја да зоврие. Постепено додавајте ја палентата и со дрвена лажица постојано мешајте додека се згусти.
Истурете ја во плехче намачкано со масло и израмнете ја.
Оставете ја малку да олади, исечете ја на квадрати и послужете ја со подготвеното месо.