Испечати

Чоколаден еуроблок колач

Чоколаден еуроблок колач

Состојки

  • За кора
  • 6 белки
  • 7 лажици шеќер
  • 1 дл. масло
  • 7 лажици брашно
  • 1/2 пакетче пециво
  • 50 гр. сецкано црно чоколадо
  • За фил
  • 6 жолчки
  • 6 лажици шеќер
  • 125 гр. путер
  • 150 гр. црно чоколадо
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 100 гр. еуроблок чоколадо

Подготовка

Едноставно, меко, чоколадно колаче со рендана еуроблок чоколада.
1. За кората се матат белките со шеќерот да се добие цврст снег, па се додаваат останатите состојки и се мати кратко време, додека да се добие компактна смеса. На крај се додава сецканото чоколадо. Смесата се пече во подмачкана тава, на хартија за печење на 200-180Ц.
2. За кремот, жолчките се матат со шеќерот на пареа за да се добие крем. Пред крај на готвењето се додаваат чоколадото и путерот. Убаво се меша и со врелиот крем се прелива топлата кора (значи кората да биде малку подоладена).
3. Кога ќе се олади колачот се посипува со рендана еуроблок чоколада.