Рижото со цветови од тиква
Состојки
- 200гр. ориз
- 1 главица кромид
- 1 стебленце(средна големина) целер
- 200гр. цветови од тиква
- 100гр. чаден лосос
- 0.1гр. шафран во прав
- 30гр. путер
- 4 лажици пармезан
- 5 гранчиња магдонос
- по потреба зеленчукова супа
- по потреба маслиново масло, сол, црн бибер
Подготовка
Во тава на оган ставете маслиново масло и додајте ги сецканиот кромид и целер.
Откако ќе омекнат додајте го оризот.
Пржете околу 3 минути.
Додајте 2 црпалки зеленчукова супа, шафранот и цветовите од тиква исечени на резанки.
Гответе на средна температура со повремено мешање и додавање од супата.
При крај додајте го сецканиот магдонос, лососот исечен на мали парчиња, путерот, пармезанот, црн бибер и малку сол.
Промешајте додека путерот се растопи.
Рижотото послужете го топло.
На здравје!