Испечати

Полжавчиња со колбаси

Полжавчиња со колбаси

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг брашно
  • 2 шољи масло
  • 1 сув квасец
  • 1 лажичка сол
  • 4 лажици шеќер
  • 250 мл млака вода
  • 350 мл млако млеко
  • За фил
  • 200 гр колбаси
  • 150 гр сирење
  • 2-3 лажици кечап
  • прстофат оригано
  • За премачкување
  • 1 јајце, сусам

Подготовка

1. Од состојките за тесто се замесува средно меко тесто и се остава да стаса додека да се дуплира.
2. Се размесува и се дели на два дела. Од секој дел се расукува кора во форма на квадрат.
3. Кората ја мачкаме со кечап, рендаме сирење врз неа и распоредуваме коцки од сечканите колбаси, па се посипува со оригано.
4. Се витка кората во ролат и од неа се сечкаат парчиња, кои се редат во подмачкан плех или пак на хартија за печење.
5. Се оставаат да стасаат некои 10-15 минути, се мачкаат со разматено јајце, се посипуваат со сусам и се печат во претходно загреана рерна на 220 степени.

Пријатен апетит!

Шољата е од 100 мл.