Испечати

Тортици од палента

Тортици од палента

Состојки

  • 4 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 2 кесички ванилен шеќер
  • 180 гр путер
  • 100 мл млеко
  • 200 гр палента
  • 100 гр брашно
  • 100 гр мелени бисквити
  • 15 гр прашак за пециво
  • 50 гр чоколадни капки или сецкана чоколада
  • За посипување
  • по потреба шеќер во прав

Подготовка

1. Путерот стопете го и оставете го да олади.
2. Во сад измешајте ги палентата, брашното, бисквитите и пецивото.
3. Мал плех (20х35) намачкајте го со путер и посипете го со брашно.
4. Рерната вклучете ја на 180 степени.
5. Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилата да постанат кремасти.
6. Додајте ги млекото и путерот и измешајте. На крај додајте ги измешаните брашна и со мала брзина измешајте да се изедначат.
7. Смесата истурете ја во плехот, подрамнете ја и одозгора наредете ги чоколадните капки.
8. Ставете ја да се пече околу 25 - 30 мин.
9. Печениот колач оставете го да олади. Потоа посипете го со шеќер во прав, исечете го на правоаголници и послужете го.