Колач со круши и прелив од вино
Состојки
- 4 круши
- 375 мл вода
- 100 гр. шеќер
- 200 мл. црвено вино
- 2-3 стапчиња цимет
- За тестото
- 300 гр. бело брашно
- 140 гр. палента
- 1 пециво
- 200 гр. шеќер
- 2 јајца
- 125 гр. стопен путер
- 250 гр. рикота (или несолена урда)
- 1 лажица екстракт од ванила
- 1 портокал (рендана кора и сок)
Подготовка
Ова е еден вкусен, убав есенски колач кој се приготвува многу едноставно.
1. Се лупат крушите, се сечат на половина и има се вади средината со семките. Се ставаат во садот со водата, шеќерот и циметот и се остава да проврие.Се вари на тивко околу 10 мин. колку да омекнат крушите и да примат од аромата.
2. Потоа крушите се вадат од садот, а на течноста и се додава виното и се остава на тивко да врие за течноста да се редуцира и да добиете густ прелив. Додека врие виното, алкохолот испарува така да на крај ќе добиете еден преубав ароматизиран прелив со вкус на грозје.
3. Крушите се сечат на долгнавести парчиња и се редат во садот во кој ќе го печете колачот, а во кој претходно се ставиле намастена хартија за печење.
4. Тестото се приготвува едноставно. Посебно се ставаат сувите, посебно течните состојки. Сувите состојки се промешуваат и се додаваат во садот со течните состојки. Се мати со миксер кратко време додека не се добие воедначена кремаста смеса.
5. Смесата внимателно се нанесува врз крушите и се става во рерна да се пече на 180Ц додека убаво не се зацрвени.
6. Се служи со преливот од вино, а по вкус може да се додаде и матена слатка павлака.
На здравје.