Испечати

Запечена палента со виршли и блитва

Запечена палента со виршли и блитва

Состојки

  • 125гр. палента
  • 500мл. вода
  • 1 лажичка путер
  • 2 виршли
  • 4 поголеми листови блитва
  • 1 белка
  • 3 лажици пармезан
  • по потреба сол, црн бибер

Подготовка

Ставете ги виршлите во зовриена вода да се обарат.
Во друго тенџере на оган ставете ја водата, малку сол и оставете да зоврие.
Намалете го огнот на најтивко и постепено додавајте ја палентата и со жица мешајте да не се формират грутки.
Откако ќе се згусти наросете црн бибер и оставете да се олади.

Од оладената палента земајте со намрснети раце и расплескајте ја на намрсната површина.
Одозгора ставете обарена блитва, парче виршла и одозгора пак палента.

Вака оформените парчиња палента наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
Премачкајте ги со белка и посипете пармезан.
Печете на 200 степени, 25-30 минути, додека фатат убава кора.