Видео рецепт: Сoлена торта со апетисани
Состојки
- За ТЕСТО ќе ви треба:
- 3 јајца
- 1/2 лажиче сол
- 6 лажици брашно
- 200 мл. јогурт
- 50 мл. масло
- 1/2 прашок за печиво
- За ФИЛ ќе ви треба:
- 150 гр. фета сирење
- 200-250 гр. кисела павлака
- прстофат копар
- 70 гр. ф`стаци
- 70 гр. потпечени бадеми
- 70 гр. потпечени лешници
- 70 гр. индиски ореви
- За ДЕКОРАЦИЈА ќе ви треба:
- 200 гр. кисела павлака
- копар, маслинки, шери домати
Денес ќе готвиме заедно со Катерина, готвач член на нашата веб-страница. Таа ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Солена торта со апетисани.
Солена торта со фил од фета сирење, павлака и мелени апетисани – ф`стаци, бадеми, лешници, индиски ореви. Ова е навистина раскошна торта!
Подготовка
Чекор 1: За подготовка на тестото, најпрво изматете ги јајцата, па додајте ги другите состојки и рамномерно изматете. Истурете го во тавата и печете го на температура од 180 степени, 20 минути.
Чекор 2: За подготовка на филот најпрво сомелете ги ситно апетисаните. Потоа издробете го сирењето и измешајте го со павлаката. Додајте ги мелените јатки и ситно исечкан копар по желба, па измешајте еднаква смеса.
Чекор 3: Нанесете го филот врз тестото малку како купола, па премачкајте го со тенок слој павлака, за да не се суши. Декорирајте со павлаката, а потоа со маслинки, копар и шери домати. Бидете креативни!
Чекор 4: Оставете ја тортата во фрижидер да отстои 2-3 часа. Потоа сервирајте парче на чинија за торта.
СОВЕТ: Ние во филот не додадовме сол, бидејќи сирењето и јатките беа солени. Наместо фета сирење, може да употребите и урда, а и некој зачин по желба.