Испечати

Колач со срцевина од маскарпоне

Колач со срцевина од маскарпоне

Состојки

  • 150гр. брашно
  • 30гр. какао
  • 180гр. шеќер
  • 2 јајца
  • 50мл. масло
  • 1филџан(од 120мл) млеко
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • прстофат сол
  • 250гр. маскарпоне
  • 50гр. шеќер во прав

Подготовка

Во сад за матење ставете ги јајцата, шеќерот, ванилата и прстофат сол.
Матете додека смесата стане пенеста.
Намалете го миксерот на најмала брзина и додајте ги млекото и маслото.
Проматете уште малку.
На крај додајте го брашното измешано со пецивото и какаото.
Измешајте со жица, да не останат грутки.

Во посебен сад убаво измешајте го маскарпонето со шеќерот во прав.

Во калап за куглоф (претходно премачкан со масло) ставете 3/4 од изматената смеса.
Потоа ставете го маскарпонето и на крај остатокот од смесата.

Печете на 180 степени, 40-45 минути.

Испечениот и оладен колач извадете го од калапот и посипете со шеќер во прав.