Поховано пилешко во сос од павлака и маслинки
Состојки
- 4 тенко исечени парчиња пилешко
- 1 јајце
- презла за поховање
- за сос
- 200 гр маринирани печурки
- 1/2 главица кромид
- 100 гр маслинки
- 1 супена лажица сенф
- 200 мл кисела павлака
Подготовка
Јајцата се матат со вилушка, пилешкото бело месо најпрво се валка во презла, па во јајце и пак во презла, се става на загреано масло да се пржи додека порумени од двете страни и се вади на страна. На малку масло се сецка кромидот и маслинките и се става да се запржи 2 минути, потоа се додаваат печурките и се трга на страна. Откако е тргнато на страна се додава сенфот и се посолува по вкус, овој сос се прелива врз похованото пилешко.
На здравје !!!