Пијано пилешко
Состојки
- 1 пиленце околу 1 кг
- 1 лажица брашно
- 2 лажици путер
- 1/2 лажиче црн бибер
- 200 мл бело вино
- 1 лажичка мајоран
- 2 чешниња лук
- 300мл павлака
- 250 гр печурки (буковки )
Подготовка
Пилето го обаруваме околу 15 минути, па го вадиме од посолената вода да се исцеди.
Го расекуваме на парчиња и го пржиме во загреано масло.
Парченцата пржено пилешко се вадат во подлабок сад и се полеваат со белото вино. Попрскуваме црн бибер.
Буковките се сечат на парчиња и се пржат во путерот.
Се тргаат на страна од оганот и се додава ситно сецканите чешниња лук.
Се зачинува со мешан зачин,мајоран и црн бибер.
Во садот каде го пржевме пилешкото посипуваме мешавина од 1лажица брашно и 300 мл павлака. Промешуваме со жица за матење и додаваме ситно сецкан магдонос. Тоа ќе биде сосот за пилешкото.
Сервирајте по своја желба.
Јас додадов печен компир помешан со морков.
Забелешка
Јас не ставив буковки затоа што моментално немав. Искористив шампињони и ги подготвив на истиот начин.
Зачинив со шафран.
На здравје.