Праз чорбичка
Состојки
- 2 страка праз
- 400 гр пушено свинско месо
- 2 пиперки
- 1 патлиџан
- 1-2 лажици мешан зачин
- 2 лажици ориз
- 1 лажица црвен пипер
Подготовка
За подготовка на чорбичкава, потребно е да се исецкаат сите зеленчуци.
Празот, пиперката и патлиџанот ги пржиме додека не омекнат.
Додаваме сечкано пушено месо и продолжуваме да пржиме.
Зачинуваме и попрскуваме црвен пипер.
Додаваме вода отприлика колку сакаме да биде густа. Oставаме да се вари и кога е при крај варена се додава оризот.
Оризот го оставаме да се свари наместо да ставаме запршка од брашно.
Ова е убава вкусна чорба.
Пробајте.
На здравје