Чорба со месо од зајак
Состојки
- 2 поголеми компира
- 1 бутче од зајак или друго месо со коска
- 1 главица лук
- 1 кромид, пиперка, патлиџан, морков
- 2 лажици пченкарно брашно, една црвен пипер
- 1 лажичка сол, бибер, толчена сол
Подготовка
Ова е нов начин на кој ја подготвувам традиционалната кашичка на баба бидејки сакам да избегнам запршка.
Месото го варам и го процедувам за да биде чисто од ситни ковчиња, потоа го чистам од коска и ситно го сецкам. Додавам компир цел (за пасирање) и еден поголем сецкан, морков и останатите зеленчуци. Откако ќе се сварат во една чаша ладна вода мешам две/три големи лажици брашно и една црвен пипер. Ги додавам во тенџерето и намалувам на тивко да крчка уште 5 минути...додававам нане, магдонос и бибер...понекогаш и толчена сол.
Совет
Кога варите месо особено од дивеч, солта се додава откако ќе се свари месото за да биде растресито, кај мешунките и џигер може на почеток за да останат цели.