Домашна компир баничка

Состојки
- за тесто
 - 500 гр. брашно
 - 1 лажичка сол
 - 1 лажица масло
 - прстофат квасец
 - прстофат шеќер
 - ладна вода за замесување
 - за фил
 - 2 главици кромид
 - 1 кг ситно исецкан компир
 - сол и бибер по вкус
 
Подготовка
1. Состојките за тестото убаво се мешаат и се додава вода додека не добиеме меко тесто. Убаво се замесува и се вадат 6 топчиња.
 2. Секое топче се промесува добро и се сучи, до големина на мала чинија (како за торта) и се мачка убаво со масло. Се оставаат да отстојат 10 минути. Додека тие стојат во тавче за пржење го пропржуваме кромидот и го додаваме компирот, заинет по вкус.
 4. Го земаме првото топче и добро растегаме. На една страна од кората ставаме од подготвениот компир и превиткуваме. Ја виткаме во круг и продолжуваме со останатите.
 5. Рерната се загрева на 200 степени, а се пече на 160-170 степени додека не зарумени убаво.
 6. Штом е готово се покрива со влажна крпа и поклопец и се остава да отстои за да омекне. (отприлика 15 минути)
Покрај баничката на сликата ми излегоа и две помалечки.
 Може да се направи и различна форма и различен фил, секако е супер. На здравје.